Over Formentera

Over Formentera

Formentera is het twee na kleinste eiland van de Balearen waar mensen woonachtig zijn. Samen met Ibiza en een paar kleine eilandjes vormt het de eilandengroep, de Pityusen. Formentera ligt op ongeveer 9 kilometer ten zuiden van Ibiza en is niet langer dan 19 kilometer lang. De hoofdstad is Sant Francesc Xavier. Formentera heeft ongeveer 11.000 inwoners, van wie ongeveer 30 % uit het buitenland komt. Het eiland is vrij vlak, met aan de Zuid-oost zijde de hoogvlakte (La Mola) dat 192 meter boven zee ligt. Formentera is alleen bereikbaar vanuit Ibiza (30 minuten met de snelveerboot). Vanwege haar prachtige stranden wordt Formentera ook wel ‘het kleine Carribië van Europa’ genoemd.

Het noorden

Het noorden is het drukstbevolkte gedeelte van het eiland. Hier zijn plaatsen te voinden als La Savina, Es Pujols, Sant Ferran de ses Roques, Es Caló en Sant Francesc Xavier. Met een fiets is deze zijde van het eiland uitstekend te verkennen.

La Savina & Es Pujols

La Savina heeft de belangrijkste haven voor het eiland. Vanuit hier vertrekken ook de veerboten naar Ibiza. Es Pujols in het oosten is een echte toeristenstad met hotels, appartementen, restaurants, barretjes en winkels. Zeker in de avonduren in de zomer is deze plaats een magneet voor toeristen. Tussen deze 2 plaatsen vind je de 2 zoutmeren van Ses Salinas. Dit nationaal park loop vanuit het noorden van Formentera tot aan het zuiden van Ibiza. Het extraheren van zout wordt op Formentera sinds 1986 niet meer gedaan. Het landschap is echter nog steeds uniek en zeker als de zon ondergaat lichtten de zoutmeren prachtig op in een palet aan verschillende kleuren.

Sant Francesc Xavier

Sant Francesc Xavier (de Formentera) is de hoofdstad en met 1.500 inwoners de grootste plaats van het eiland. Speciaal in de zomer is er veel leven in het centrum en op het plein voor de kerk. In de ochtend is er achter de kerk een kleine hippiemarkt waar kleding, riemen, juwelen en andere spullen aangeboden worden. De kerk is gebouwd in de start van de 18e eeuw. Voor de inwoners van Formentera was de kerk niet alleen een plek voor de zondagse mis, maar ook een verstopplek voor de gevaarlijke piraten die het eiland regelmatig aandeden. De muren van deze stevige kerk zijn 2 meter dik. Ook het ethnologische museum verderop in de straat is een bezoekje waard om meer inzicht te krijgen in de historie van het eiland.

Ses Illetes

Ten noorden van Es Pujols verandert de vorm van het eiland langzaam in een pijl. Aan weerszijde van de punt van deze landtong liggen prachtige witte stranden. De meest bekende is het strand van Platja de Ses Illetes. De schoonheid van dit strand trekt elke dag van de zomer vele toeristen aan.

Zuidwesten

Het zuiden van het eiland is minder bewoond. De meest zuidelijke punt is Cap de Barbaria. Hier vind je een oude vuurtoren die hier tientallen jaren geleden neergezet is om de schepen te waarschuwen. Dit gedeelte van het eiland is een nationaal reserve. Hier heb je vanaf de stenen, ruwe kustlijn prachtige uitzichten over de Middellandse Zee. Huur een scooter om deze zijde te ontdekken.

Cap de Barbaria

De vuurtoren in het zuiden van het eiland functioneert niet meer. Alleen de velden rondom zijn hier bewoond door de vele schapen die het eiland rijk is. Voor de avonturiers is rechts van de vuurtoren een gat in de grond die uitkomt bij een uitholling in de stenen kustlijn. Een interessante plek voor bijzondere foto’s.

Cala Saona

Dit smalle pittoreske baaitje in het westen van het eiland ligt ingebed tussen de rode rotsen. Deze baai is bekend om haar fijne zand en helder water met prachtige azuurblauwe kleuren waar het heerlijk is om in het water te duiken en in de avond de zon onder te zien gaan.

Het oosten

Het hoogplateau La Mola is de hoogste plek op het eiland en ligt 192 meter boven zeeniveau. Het plateau is goed te bereiken met een auto of scooter via een enkele weg die vanuit het noorden naar het hoogplateau loopt.

Platja de Migjorn

De weg naar La Mola loopt over een zes kilometer lange landtong die maximaal 1,5 kilometer breed is. Hier vind je ongerepte natuur en kleine boerderijen met aan weerszijde mooie uitzichten over de zee. Aan deze landtong zit aan de zuidzijde het langste strand van het eiland, Platja de Migjorn. Prachtige witte lange zandduinen, gecombineerd met turkoois gekleurd water bevestigen de bijnaam van Formentera.

El Pilar de la Mola

Boven op het hoogplateau ligt het kleine dorpje El Pilar de la Mola. 150 meter verder is het eindpunt ‘Punta de sa Ruda’ met een vuurtoren. Vanuit hier zijn weer fantastische uitzichten over de Middellandse Zee te zien. Net als in het zuiden is de kustlijn ruig en vol stenen. In de avondschemer komen veel stelletjes hier naar toe om de lichtshow te zien die de vuurtoren dagelijks presenteert. Dit is een beroemde plek die Jules Verne heeft beschreven in een van zijn boeken.


Ontdek Formentera

Er zijn een aantal wijzen om dit mooie eiland te verkennen. Dit kan zelfstandig als u met de snelveerboot overvaart. Wanneer u graag de mooie stranden op een ontspannende wijze wilt bezoeken, vaar dan met een catamaran naar Formentera.


Home