Ibiza

Ibiza

Things to do - general

Met een doorsnee van 2881 zonnenuren per jaar is Ibiza de zomerbestemming bij uitstek. Witte stranden, groene natuur, Azuurblauw water en kleurvolle hippiemarkten maken dit eiland tot een bijzondere plek. In de zomermaanden is de temperatuur gemiddeld 26 graden en van juni tot aan september stijgen deze tot wel 35 graden overdag. Perfect voor diverse (water)activiteiten, sightseeing en ontpanning.

Met een oppervlakte van 572 km² is het eiland klein en overzichtelijk wat een voordeel is voor toeristen die graag zelf met de auto erop uitgaan. Ibiza heeft dan ook veel te bieden en is vol met verrassende baaien en pittoreske dorpjes. Daarnaast is 40% van het eiland natuurgebied. Het eiland is verdeeld in 5 gemeentes, waarbij de hoofdstad Ibiza-stad (Eivissa) de dichtstbevolkte is. Vanuit hier vertekken ook de veerboten naar het zustereiland Formentera.

Ibiza stad / Eivissa

De officiële naam Eivissa is sinds 1991 weer in ere hersteld. De stad rijst bijna steil uit de zee omhoog. In de binnenstad van Eivissa ligt de schitterende oude stad Dalt Vila met haar prachtige huisjes, kinderkopjes en de indrukwekkende stadsmuur. In de benedenstad ligt Sa Penya, de oude havenkwartier met haar traditionele en door elkaar heen gebouwde huizen. Net buiten de grote poort van Dalt Vila ligt de Biologische markt met hieromheen kleine restaurantjes, waar het ’s avonds goed vertoeven is. In de stad is shoppen een graag gedane bezigheid. De winkels nodigen hier voor uit. Van dure merkmode tot aan handgemaakte juwelen en producten. In Eivissa is alles te vinden. In de avond is aan de Vara del Rey en het gerenoveerde Placa del Parque veel leven te vinden. Toeristen en eilandbewoners komen hier samen om te genieten van de aangename sfeer. Ook de havenwijk is een beroemd ontmoetingspunt van Ibiza. Vanuit de haven van Eivissa, La Marina, vertrekken in de zomer elk uur de veerboten naar het kleine zustereiland Formentera. Net buiten de stad aan de oostzijde is het populaire Talamanca met haar prachtige baai en schitterende uitzichten op de stad. Zuidelijk van de stad ligt het bij Nederlanders favoriete Figueretas.  Tussen de stad en het vliegveld in vindt u het bij de jonge gasten populaire Playa d´n Bossa met haar 6 kilometer lange strand.

Dalt Vila

In Eivissa (Ibiza stad) vindt u één van de grootste highlights van Ibiza. Dalt Vila, de oude bovenstad, met haar metersdikke muren, die 400 jaar geleden volbracht zijn. Er zijn delen zichtbaar die 2500  jaar oud zijn. Naast de vele restaurants en shops om te snuffelen, vindt men hier op zijn zwerftocht door de steegjes, nog rustige hoekjes en winkeltjes. Daar kabbelt het leven rustig door volgens de oude traditie. Fotoliefhebbers vinden in het oude centrum talrijke motieven. De oudste kathedraal van het eiland bevindt zich aan de top van de berg. Hoog boven de stad kijkt de grootste kathedraal van het eiland, Sant Maria de las Nieves uit over de gehele stad. Dalt Vila is de oude woonwijk die zich achter de stadsmuur bergopwaarts uitbreidt. De klokkentoren en de sacristie gaan terug tot het jaar 1235 na Christus. Ten tijde van de Arabieren stond op deze plaats een moskee en ten tijde van de Romeinen een tempel. Renovaties in de 17e en 18e eeuw zorgden voor het huidige barokke aanzien van het binnenste gedeelte van de kerk. In de sacristie worden waardevolle zaken uit het religieuze leven tentoongesteld. Vanaf het hoogste punt, zijn er prachtige uitzichten over Dalt Vila, de haven van Eivissa en aan de zuidkant helemaal naar Formentera.

Santa Eulària des Riu

De gemeente Santa Eulària des Riu, kort ook wel Santa Eulària of Santa Eulàlia genoemd vindt u in het oosten van het eiland. De hoofdstad draagt dezelfde naam als de gemeente. In de gemeente zijn vele natuurstroken met wilde natuur, prachtige uitzichten en pijnbomen. Vele kleine aangename stranden hebben ervoor gezorgd dat veel toeristen hier jaarlijks hun vakantie genieten. Ondanks de vele toeristen hebben stadjes als Santa Gertrudis en Sant Carles hun Spaanse karakter weten te behouden. Hier vindt u in het midden van de stad pleintjes waar de Ibizencos en de toeristen gezamenlijk genieten van de dag. De hoofdstad Santa Eulària zelf is een schitterend dorp met een mooie promenade en aangename atmosfeer. Zeker in de avonduren kunt u hier aangenaam tafelen.

Hippiemarkten

Elke woensdag is de Punta Arabi Hippiemarkt een highlight van het dorp Es Canar. Hippies komen hier al meer dan 40 jaar samen om hun handgemaakte kleding, juwelen en kunst te verkopen. In deze aangename sfeer wordt ook live muziek gemaakt en zijn op verschillende plekken eten en drinken te verkrijgen. In het dorp Sant Carles vindt op zaterdag de Las Dalias Hippiemarkt plaats. In de zomermaanden is deze hippiemarkt ook op maandag- en dinsdagavond geopend wat een bezoek meer dan waard is.

Sant Antoni de Portmany

In het westen van Ibiza ligt de tweede grootste stad van het eiland, Sant Antoni de Portmany, ook wel San Antonio genoemd. Hier is het dagelijks genieten als de zon onder gaat. De gemeente Sant Antoni is onderverdeeld in enkele regio’s en dorpen. In de stad ligt het centrum van Sant Antoni. Daarboven is het kleine pittoreske Cala Gracio.  Zuidelijk van het centrum ligt de grootste toeristische zone van de gemeente, Bahia de Sant Antoni met aansluitend Cala de Bou en nog verder Port des Torrent. In het noorden liggen nog 2 kleine boerendorpjes, Santa Agnès de Corona en Sant Mateu d’Aubarca. Elke zone heeft haar eigen karakter en schoonheid en elke zone is een bezoek meer dan waard.

Zonsondergang

In het centrum van Sant Antoni vindt met de zonsondergang dagelijks een natuurfenomeen plaats. De zon gaat onder achter de eilanden voor de kust in het westen van de brede baai, wat een grandioos schouwspel oplevert. De stad heeft hier goed op ingesprongen en een prachtige 2 km. lange wandelpromenade aangelegd. Aan deze promenade, ook wel sunset strip genoemd door de vele Britse bezoekers, ligt ook het wereldberoemde Café del Mar, bekend van de relaxte loungemuziek. De loungemuziek wordt tegenwoordig regelmatig afgewisseld met dancemuziek, maar het enthousiasme van de vele dagelijkse bezoekers tijdens de schitterende zonsondergang is er niet minder om. Aan de promenade hebben inmiddels ook meerdere bars hun bekendheid gekregen, zoals café Mambo of Savannah.

Port de Sant Antoni

Door de natuurlijke ligging van de enorme baai heeft Sant Antoni altijd gediend als haven. De Romeinen noemde deze baai al Portus Magnus. Toch kon de baai de schepen niet de volledige bescherming bieden. En ook als stad was Sant Antoni niet hoog genoeg om als vesting te dienen. Dit hield in dat Sant Antoni altijd is gebruikt als vissershaven. Totdat het toerisme zijn intrede deed. Nu zijn er vele grote en kleine schepen die er dagelijks met vele toeristen op uittrekken om de prachtige kustlijnen van het westen en noorden van Ibiza te verkennen. Ook de havenpromenade is een aangename plaats vol met plantanen en grote fonteinen. Het beroemde ei van Columbus met in het midden een schaalmodel van de Santa Catalina, staat als teken van de stad aan het begin van deze promenade.

Sant Josep de Sa Talaia

Aan de westzijde ligt de gemeente Sant Josep de Sa Talaia met de gelijknamige stad als centrum van de gemeente. Sant Josep wordt het kortweg genoemd is de grootste gemeente van Ibiza. In deze gemeente vindt u ongerepte natuur, rotsachtige kliffen, kleine dorpjes met sterke vestingskerken en de mooiste stranden van Ibiza. De gemeente is de rijkste van het eiland en waar in de andere gemeentes grote hotelzones zijn, valt dat hier enorm mee. Slechts in Cala Vadella en Cala Tarida zijn enkele grotere hotels gebouwd. Sant Josep heeft een prachtige heuvelachtige natuur en schitterende uitzichten. De hoogste berg van het eiland, Sa Talaia staat net naast de gemeentehoofdstad en is met een mooie wandeling vanaf de kerk eenvoudig te bereiken. Vanaf de punt van deze  berg op 475 meter is er prachtig uitzicht over de gehele westzijde van het eiland. In het kleine dorpje Es Cubells kunt u genieten van spectaculair uitzichten op een gigantische rotskusten.

Es Vedrà

Eén van de beroemdste uitzichtspunten is vanaf het plateau bij Cala d’Hort. Hier heeft u een weergaloos uitzicht over de enorme rotsberg Es Vedrà en haar kleine zuster Es Vedranell. Er zijn veel verhalen over deze gigantische rots die uit het water opstijgt. Veel eilandbewoners en bezoekers zijn ervan overtuigd dat deze rots magische krachten bezit. Vanaf verschillende punten aan de westzijde heeft u een schitterend uitzicht op deze steen.

Calas in het westen

Sant Josep bezit prachtige stranden die jaarlijks vele bezoekers trekken. In het noordwesten zijn dit Cala Comte en Cala Bassa, waar het witte zand overgaat in azuurblauw water. Iets verder naar het zuiden zijn Cala Tarida, Cala d’Hort en Cala Vadella plekken waar u een hele dag kunt genieten met de hele familie. In het zuiden zijn de bekendere stranden Es Cavallet en Ses Salines. De stranden hebben veel met elkaar gemeen. Het is heerlijk genieten van de zon, het aangename fonkelende water en een gevoel van vrijheid. Heerlijke verse (fruit)cocktails worden bij uw handdoek vers gemaakt. Op het strand zijn modeshows en kunt u altijd nog een extra handdoek kopen. Overal zijn prachtige beachclubs waar heerlijk gegeten kan worden op chillige beats van een DJ.

Sant Joan de Labritja

De noordelijkste gemeente van het eiland is ongetwijfeld het wildste, maar tevens ook het mooiste landschap van het eiland. Een veelvoud aan plantensoorten en uitgestrekte pijnboombossen bepalen hier het beeld. Daartussen liggen de vijgen, olijven en sinaasappelboomgaarden. In de natuurrijke groene omgeving van het noorden zijn de typische witte kubushuizen een lust voor het oog. In het noorden is de omgeving heuvelachtig en zijn er prachtige uitzichten over de rotsachtige kust en de Middellandse Zee.

Noorden

In het noorden zijn de stranden van Port de Sant Miquel en Portinatx aangenaam om een gehele dag te vertoeven. Het is niet voor niets dat in deze twee plekken een aantal grotere hotels te vinden zijn. De meest noordelijke gemeente heeft ook vele kleine stranden waar de lokale inwoners vaak te vinden zijn. Een bijzonder strand is het strand van Benirras waar op zondagavond hippies en toeristen samenkomen om te dansen, feesten en muziek te maken.

Talen gesprokenCatalaans, Spaans, Ibicenkisch
GeldeenheidEuro
Gebied (km2)572 m2

Natuur

Ibiza heeft een rijke flora en fauna. Veertig procent van Ibiza wordt beschermd als natuurreservaat. Door de ligging in de Middellandse Zee met haar milde klimaat gedijen typische planten en bomen zoals pijnbomen, rozemarijn, sinaasappel- en citroenbomen goed en in grote getalen op het eiland. Het afwisselende landschap met duinlandschappen, stranden en rotsachtige heuvels met stijle kusten bieden uitstekende levensruimten voor meer dan 200 vogelsoorten. Het beschermde natuurgebied van Ses Salines aan de zuidkust is een ongestoorde plek waar deze vogels broeden en hun jongen groot brengen. Hier vindt u talrijke flamingo’s, slobeenden, steltlopers, reigers en tureluurs. De kust is 210 kilometer lang en het eiland heeft 56 verschillende stranden. Het eiland is voor 40 % begroeid met pijnbomen. Het hoogste punt van het eiland is de heuvel Sa Talaia dat 475 meter hoogte boven de zeespiegel uitsteekt.

Ses Salinas

In het gebied Ses Salines bevinden zich oude bekken, die als afwateringsreservaten voor de zoutopslag gediend hebben. Daardoor heeft de bodem hier een verhoogd zoutgehalte, wat ideaal is voor bepaalde zoutliefhebbende plantensoorten. Hier bloeit evergreen, Spaans riet en andere zoutplanten. In dit gebied bevindt zich ook het grootste oppervlakte van Neptunusgras, dat in het jaar 1999 tot wereldcultuur erfgoed benoemd is.

Es Vedrà

Op slechsts 100 meter van de westkust van Ibiza, nabij Cala d’Hort, ligt het rotseiland Es Vedrá. Dit eiland is beschermd natuurgebied en onbewoond. Over het eiland Es Vedrá doen vele mythen en geruchten de ronde. Voor velen is Es Vedrá een spirituele plek. Anderen berichten weer over UFO-verschijningen bij dit kleine magische eiland.

Fauna

Grote zoogdieren zijn er niet op Ibiza. Hier vindt men slechts konijnen, hazen, wezels, stekelvarkens en vleermuizen. Ook de genetkat komt voor op het eiland, maar wordt door zijn schuchtere houding maar zelden waargenomen. Zeer bijzonder is daarnaast het inheemse hondenras, de Podenco Ibicenco. Deze werd door de Feniciërs naar Ibiza gebracht. Opvallend zijn de grote opstaande oren, zijn brede mond en elegante gang. Het meest voorkomende diertje is de hagedis, die ook veel voorkomt als icoon van het eiland.

 

Nachtleven op Ibiza

Ibiza staat vanzelfsprekend bekend als het party-eiland bij uitstek. Bezoekers van het eiland zullen ook andere positieve punten opsommen, maar feesten en Ibiza horen bij elkaar. De partycultuur beperkt zich voornamelijk tot het zuiden van het eiland. Met haar beroemde clubs is Playa d’n Bossa al jarenlang het favoriete partygedeelte van Ibiza. Vele toeristen genieten hier in de zomer op de beats van de meest beroemde DJ’s ter wereld.

Beroemde clubs

Het Ushuaïa en in mindere mate het Hard Rock Hotel zijn als openlucht-clubs / hotels sinds enkele jaren een fenomeen op het eiland. In 2017 is hier een gloednieuwe club geopend: Hï, die het legendarische Space moet doen vergeten. Andere populaire clubs, waar dagelijks duizenden mensen dansen en genieten zijn BoraBora, Sankeys, Hard Rock Hotel en Swag. Net buiten de haven in de omgeving van Marina Botafoch ligt het casino, het beroemde restaurant Lio met een fantastisch uitzicht op de stad: en het wereldberoemde Pacha. Deze club is het gehele jaar geopend en hier worden al jaren de meest fantastische feesten met de beste DJ’s ter wereld georganiseerd. Een bezoek aan deze befaamde disco is een avond puur genieten.

 

Geschiedenis van een klein eiland

Lang heeft men gedacht dat Ibiza door de Carthager ontdekt werd. En dat de eerste bewoning van het eiland 700 jaar voor Christus plaats vond. Echter archeologische uitgravingen brachten het bewijs dat de Pitysen, al ver voor de Carthagen bewoond was. Vondsten gaan terug tot aan het jaar 3000 voor Christus. Grottekeningen bij Ses Fontanelles op Ibiza stammen van het jaar 800 voor Christus en een op Formentera gevonden grafsteen zijn sporen van 1600 v. Chr. gevonden.

Feniciërs

Ibiza lag op de Handelsweg van de Feniciërs. Dit volk dreef handel in het complete Middellandse Zeegebied en hadden plekken nodig om proviand op te slaan en reparaties uit te voeren. Ze kwamen op het eiland Ibiza en brachten de Podencos, olijfbomen, wijnstokken en vele andere dingen die hedendaags nog hier te vinden zijn.

Carthager

De Carthager zijn de afstammelingen van de Feniciërs. Zij gronden in 650 v. Chr., Ibiza-stad, wat daarmee een van de oudste steden ter wereld genoemd mag worden. Ibossim, is de naam welke gegeven is door de Carthager. Daarin steekt de overeenkomst met de huidige naam voor het eiland. Een andere naam brachten de Grieken met zich mee, die tijdens de Carthager-tijd ook het eiland bezochten. Zij kwamen met de naam Pityusen – de pijnboomrijken – voor de meest westelijk gelegen eilanden van de Balearen. Dit volk bestaande uit koopslieden, maakte van Ibiza een belangrijk handelsknooppunt met uitgebouwde havens en sterke vestingen. Geexporteerd werd voornamelijk zout, in die tijd een waardevol handelsproduct.

Romeinen

Met de verovering en vernieting van Carthago door de Romeinen vielen ook de eilanden van de Pityusen in handen van het Romeinse rijk. Toch werd Ibiza niet direct ingelijfd door de Romeinen. Het behield haar zelfstandigheid als confederatie. Van deze tijd zijn weinig getuigenissen over gebleven. Een kleine Romeinse brug voor Santa Eulària en twee beeldhouwwerken voor de hoofdpoort van Eivissa-stad. De grote handelspolitiek van de Carthager ging hiermee verloren. Ook het Romeinse rijk had niet het eeuwige leven. De gewezen wereldmacht uit de geschiedenis viel in de eerste eeuw na Chr. Daarmee verzonk ook Ibiza in een geschiedenisloze tijd waaruit weinig feiten bekend zijn. Tussen de 5e en de 9e eeuw heersten verschillende stammen over Ibiza. Stammen als de Barbaren en de Byzantijnen zijn bekend, maar hebben geen grote sporen nagelaten.

Moren

Na de Romeinen kwamen de Moren. Tot in de 13e eeuw heersten deze Arabieren over de eilanden, en het werd er niet slechter op. Onder hun heerschappij ontwikkelde zich een bloeiende cultuur. De architectuur beleefde een opleving en de landbouw floreerde door een beter irrigatiesysteem. De sporen van de Moren zijn vandaag de dag nog steeds te vinden in veel plaatsen en niet in de laatste plaats in de taal en folklore. Maar de Moren waren niet alleen bekwame ontwikkelaars en stichters van dorpen. Ze waren nog meer een liefhebber van hun hobby, de piraterij. Geen enkel schip was veilig voor hen.

Christenen

Op het vasteland regeerde Koning Jaime I van Aragon. Hem beviel de piraterij niet en wilde er in het jaar 1229 korte metten mee maken. Hij stuurde een reusachtige vloot om de Arabieren van de eilanden te verdrijven. Het eerste doel was Mallorca en na een verschrikkelijke veldslag viel de vesting van Palma en werd het eerste eiland veroverd. De Arabieren werden verdreven. Ibiza, in het Arabisch “Yebisah” werd pas 6 jaar later in augustus 1235 door de christenen van Jaime bevrijd. De plaatsnamen op Ibiza en Formentera, wat vaak namen van heiligen zijn, dateren nog uit deze tijd. De interesse van de Catalanen aan het eiland vervaagde snel en Ibiza werd verwaarloosd. Dit waren uitstekende tijden voor piraten, die Ibiza veelvuldig overvielen en vooral mensen ontvoerden om deze op de slavenmarkten te verkopen. De bevolking probeerde zich te beschermen en bouwden de kerken om tot gebouwen met beschutting. Langs de kust werd een keten van piraten-uitkijktorens gebouwd. Ook de stadsmuren van Ibiza-stad versterkte men zodanig dat doorkomen bijna onmogelijk was.

De nieuwe tijd

Een nieuwe tijd brak met het jaar 1898 aan, waarin Spanje met USA vocht om het bezit van het Caribische Eiland Cuba. De Passeig Vara de Rey in Ibiza-stad herinnert nog altijd aan de Spaanse generaal uit Ibiza die in deze strijd de dood vond. Voor Spanje eindigde deze oorlog met een verwoestende nederlaag, waardoor het koninkrijk zijn laatste kolonies Cuba, Puerto Rico en de Filipijnen verloor. Vele Spanjaarden keerden vanuit deze voormalige kolonies terug, ook naar Ibiza. Het eiland kreeg een bevolkingsgroei te verwerken wat met een kleine welvaartsgroei gepaard ging. In de jaren 30 van de 20e eeuw, kwam een volgende factor van de bloei van Ibiza. De eerste stappen van toerisme werden hier gezet. Talrijke emigranten uit Duitsland en ook beeldende kunstenaars en schrijvers ontdekten de schoonheid van het kleine Balearen-eiland. Een mijlpaal was de opening van het eerste hotel op Ibiza in het jaar 1934. De lange tijd van de Franco-dictatuur in Spanje had ook zijn invloed. In de periode van 1939 tot aan 1975, onderdrukte Franco de regionale cultuur en de Catalaanse taal. Tot tevredenheid van velen groeide het toerisme ondanks de onderdrukking. Verbazingwekkend werd Ibiza in de jaren 60 het centrum van de hippie-cultuur. Verwonderlijk voornamelijk omdat het levensvreugdevolle bestaan en de in vrije liefde levende hippies niet pasten in de met ijzeren hand geregeerde dictatuur van Franco. Tot vandaag aan toe hebben resten van deze hippiebeweging de tand des tijds overwonnen.

Religie

Het grootste deel van de bevolking heeft een rooms-katholiek geloof. Maar ook op Ibiza neemt de secularisatie toe. Toch komen traditionele en oude gewoonheden elk jaar weer terug. Vele feesten hebben een religieuze oorsprong waar de heilige Maria in het middelpunt staat. Beroemd zijn de ,Romerías‘, de processies, waar de rooms-katholieken met een portret van een heilige door de straten van het dorp of de stad trekken. Op 16 juli wordt het ‘Fiestas de la Virgen del Carmen’ gevierd, waar in verschillende havens ter ere van de zeelieden grote festiviteiten plaats vinden. Met de komst van de Christenen en hun koning Jaume I werden ook de eerste kerken gebouwd. Deze opvallend wit geverfde kerken zijn zeer typisch op Ibiza. Deze kerken werden versterkt gebouwd om de inwoners een veilige schuilplaats te garanderen bij gevaar van buitenaf. Deze vestingskerken zijn meestal vierkant, hebben kleine vensters, een halfronde tongewelf en zijn omgeven van kantelen. Op de voorplaatsen van deze kerken worden nog altijd religieuze feesten gevierd. Deze plaatsen worden Porxadas of portxos genoemd. Opvallend bij de kerken van Ibiza is dat ze meerderen altaren hebben. De kathedraal van Eivissa is de grootste kerk van Ibiza. Zij draagt de naam: Mare de Deu de la Nue of Santa María de las Nieves; wat betekent ,Maria van sneeuw‘. Deze kathedraal ligt op het hoogste punt van Dalt Vila, het tot het Unesco wereld cultuurerfgoed behorende deel van Ibiza-stad. Het oudste fundament van deze kerk is in 1235 gebouwd en de bouw duurde tot aan het jaar 1592. De meeste schilderijen in de kerk zijn uit de 15e eeuw.

Hippiemarkten

Elke woensdag is de Punta Arabi Hippiemarkt een highlight van het dorp Es Canar. Hippies komen hier al meer dan 40 jaar samen om hun handgemaakte kleding, juwelen en kunst te verkopen. In deze aangename sfeer wordt ook live muziek gemaakt en zijn op verschillende plekken eten en drinken te verkrijgen. In het dorp Sant Carles vindt op zaterdag de Las Dalias Hippiemarkt plaats. In de zomermaanden is deze hippiemarkt ook op maandag- en dinsdagavond geopend wat een bezoek meer dan waard is.

A. Geheime Eilandtour

A. Geheime Eilandtour

Ibiza
Leer alle mysteries van het bijzondere eiland Ibiza kennen met de Geheime Eilandtour! Een prachtige Lees verder
B. City Bike Tour

B. City Bike Tour

Ibiza
Leer de meest bijzondere plekken en verhalen kennen in Ibiza stad tijdens de ontspannen city bike to Lees verder
C. Jeepsafari Ibiza

C. Jeepsafari Ibiza

Ibiza
Ontdek onverwachte, verrassende en bijzondere plekjes op Ibiza met de populaire en prachtige Jeepsaf Lees verder
D. Ballonvaart Ibiza

D. Ballonvaart Ibiza

Ibiza
Beleef de natuur en de stille schoonheid van het witte eiland op een unieke wijze met de ballonvaart Lees verder
E. Vespa Tour

E. Vespa Tour

Ibiza
Old school het bijzondere hippie-eiland Ibiza verkennen tijdens deze prachtige Vespa tour! Vrijheid Lees verder
F. Privé tour op Ibiza

F. Privé tour op Ibiza

Formentera, Ibiza
Ontdek de geheime plekken onder begeleiding van een ervaren eilandgids met een privé tour op Ibiza! Lees verder
G. Quad Tour

G. Quad Tour

Ibiza
Over uitdagende zandwegen naar verrassende plekken op het mooie eiland met deze prachtige quad tour! Lees verder
H. Atlantis-wandeling

H. Atlantis-wandeling

Ibiza
Ontdek één van de best bewaarde geheimen van Ibiza met de Atlantis wandeling naar een prachtig stukj Lees verder
I. Paardrijden

I. Paardrijden

Ibiza
Ervaar een onvergetelijke belevenis tijdens het paardrijden op Ibiza. Langs de natuurrijke paden van Lees verder
J. E-bike tour

J. E-bike tour

Ibiza
Sportief bezig zijn met de E-bike tour door het prachtige Ibicenkische landschap zonder moe te worde Lees verder
K. Stand Up Paddle tour

K. Stand Up Paddle tour

Ibiza
Zweef over het water bij deze stand up paddle tour over de prachtig gekleurde wateren van Ibiza!  St Lees verder
L. Kayak tour

L. Kayak tour

Ibiza
Peddel met deze relaxte kayak tour op Ibiza over het heldere water, geniet van een absolute stilte e Lees verder
M. Wijnproeverij

M. Wijnproeverij

Ibiza
Geniet van een smaakvolle wijnproeverij op Ibiza in een ouderwetse finca midden tussen de wijnvelden Lees verder
N. Sunset & Las Dalias

N. Sunset & Las Dalias

Ibiza
Twee highlights op 1 avond met deze prachtige sunset & hippiemarkt las dalias – tour!  Sun Lees verder
O. Vamos a la Playa

O. Vamos a la Playa

Ibiza
Ontdek de mooiste stranden van Ibiza met deze heerlijk ontspannende strand-tour vol oogverblindende Lees verder
P. Wandelen door de natuur

P. Wandelen door de natuur

Ibiza
Een unieke wijze om de schoonheid van het eiland van binnenuit te ervaren is met een wandeltocht op Lees verder
Q. Mountainbiken

Q. Mountainbiken

Ibiza
Ontdek de prachtige natuur van Ibiza op een mountainbike en geniet op een typisch Nederlandse wijze! Lees verder
A. Boothuur zonder vaarbewijs

A. Boothuur zonder vaarbewijs

Een boot huren is de perfecte trip voor Ibiza-liefhebbers die met elkaar een dag op het water willen Lees verder
B. Catamaran Formentera Star

B. Catamaran Formentera Star

Vaar mee met de catamaran naar het prachtige Formentera en geniet van een dag vol ontspanning op zee Lees verder
C. Sunset zeiltrip naar Formentera

C. Sunset zeiltrip naar Formentera

Bekijk de fantastische zonsondergang vanaf Formentera genietend van een drankje, een hapje en heerli Lees verder
D. Bohemian boot Ibiza - zelf varen

D. Bohemian boot Ibiza - zelf varen

Vaar zelf als kapitein langs de unieke & prachtige noordkust in een authentische Ibicenkische vi Lees verder
E. Kayak tochten langs de kust

E. Kayak tochten langs de kust

Peddel met een relaxte kayak tocht op Ibiza over het heldere water, geniet van een absolute stilte e Lees verder
F. Groepsboten: Chilli Pepper

F. Groepsboten: Chilli Pepper

Geniet een bijzondere dag op het water met uw vrienden en familie op deze authentieke Ibizenkische C Lees verder
G. Partyboat op Ibiza

G. Partyboat op Ibiza

De tofste partyboat op Ibiza is een garantie voor een geweldige tijd vol met heerlijke beats, dansen Lees verder
H. Jetski westkust tour

H. Jetski westkust tour

Op volle snelheid over het water met deze stoere Jetski tour naar de meest bijzondere plekken aan de Lees verder
Type A - Fiat Panda & soortgelijk

Type A - Fiat Panda & soortgelijk

Type autoVoordelig
Max. aantal personen4
Aantal deuren4
Minimum leeftijd21
TransmissieHand
Air-conditioning?Ja
Onbeperkte km?Ja
VerzekeringWA incl.
TankvoorwaardenVol - Vol
Motorinhoud1300 cc
Type B - Citroen C3 & soortgelijk

Type B - Citroen C3 & soortgelijk

Type autoVoordelig
Max. aantal personen4
Aantal deuren4
Minimum leeftijd21
TransmissieHand
Air-conditioning?Ja
Onbeperkte km?Ja
VerzekeringWA incl.
TankvoorwaardenVol - Vol
Motorinhoud1300 cc
Type C - Seat Leon & soortgelijk

Type C - Seat Leon & soortgelijk

Type autoCompact
Max. aantal personen5
Aantal deuren4
Minimum leeftijd21
TransmissieHand
Air-conditioning?Ja
Onbeperkte km?Ja
VerzekeringWA incl.
TankvoorwaardenVol - Vol
Motorinhoud1400 cc
Type D - Peugeot 2008 & soortgelijk

Type D - Peugeot 2008 & soortgelijk

Type autoStandaard
Max. aantal personen5
Aantal deuren4
Minimum leeftijd21
TransmissieHand
Air-conditioning?Ja
Onbeperkte km?Ja
VerzekeringWA incl.
TankvoorwaardenVol - Vol
Motorinhoud1600 cc
Type EE - Smart Ushuaia elektrisch

Type EE - Smart Ushuaia elektrisch

Type autoElektrisch
Max. aantal personen2
Aantal deuren2
Minimum leeftijd21
TransmissieHand
Air-conditioning?Ja
Onbeperkte km?Ja
VerzekeringWA incl.
TankvoorwaardenVol - Vol
Motorinhoud1200 cc
Type F - Audi Q2 Design & soortgelijk

Type F - Audi Q2 Design & soortgelijk

Type autoFamilie
Max. aantal personen5
Aantal deuren4
Minimum leeftijd25
TransmissieHand
Air-conditioning?Ja
Onbeperkte km?Ja
VerzekeringWA incl.
TankvoorwaardenVol - Vol
Motorinhoud2500 cc
Type H - Citroen C4 Gran Picasso & soortgelijk

Type H - Citroen C4 Gran Picasso & soortgelijk

Type autoMinivan
Max. aantal personen7
Aantal deuren4
Minimum leeftijd18
TransmissieHand
Air-conditioning?Ja
Onbeperkte km?Ja
VerzekeringWA incl.
TankvoorwaardenVol - Vol
Motorinhoud2000 cc
Type R - Range Rover Evoque luxe cabrio automaat

Type R - Range Rover Evoque luxe cabrio automaat

Type autoLuxe
Max. aantal personen4
Aantal deuren2
Minimum leeftijd25
TransmissieAuto
Air-conditioning?Ja
Onbeperkte km?Ja
VerzekeringWA incl.
TankvoorwaardenVol - Vol
Motorinhoud2800 cc

Kaart

Kaart van Ibiza